Bij deze operatie wordt overtollige buikhuid verwijderd. De opname duurt één dag.
Voorbereiding thuis
De dag voor opname mag u na 24.00 uur niet meer eten of drinken. U komt nuchter naar de kliniek. Neem ten minste één niet strak zittende pantybroekjes of elastische onderbroekjes mee naar het ziekenhuis. De broekjes moeten steun geven maar mogen beslist niet knellen. Wij kunnen u een steunband voorschrijven.
De operatie
De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur en gebeurt onder narcose. Boven de schaamheuvel wordt een ovaalvormige snee gemaakt die van lies tot lies loopt. Omdat de navel op dezelfde plaats moet blijven zitten, zal er in de huid die naar beneden wordt getrokken een opening voor de navel worden gemaakt. Er worden drie drains (kleine slangetjes waardoor het wondvocht kan afvloeien) geplaatst. Het wondvocht wordt opgevangen in drie plastic flessen.
Na de operatie heeft u een verband om de buik, dit verband blijft gemiddeld vijf dagen zitten evenals de drains. Als u thuis bent na de operatie hoeft u het verband de eerste vijf dagen niet te vervangen, wel is het verstandig de drain flesjes zo nodig te vervangen, u krijgt hiervoor uiteraard nauwkeurige instructie en u krijgt een aantal flesjes mee. 5 dagen na de operatie zien wij u terug op het spreekuur voor controle, het verband en de drains worden dan verwijderd. Hierna kunt u dagelijks douchen en het litteken verbinden met een vet en droog gaas. Hierna dient u een niet te strak zittende pantybroek of elastische steunband te dragen.
Twee weken na de behandeling zien wij u dan weer terug voor controle en worden de hechtingen rond de navel verwijderd, de overige hechtingen zitten onder de huid en hoeven niet verwijderd te worden. De kans bestaat dat de huid van de onderbuik minder gevoelig is, dit verschijnsel verdwijnt gemiddeld na één jaar, soms blijft de huid van de onderbuik altijd iets minder gevoel geven. Lachen, niezen en hoesten, kunnen pijnlijk zijn. Ook is het mogelijk dat u spierpijn op andere plaatsen dan in de buurt van het litteken heeft.
Rechtop lopen, kost waarschijnlijk nog moeite. Het grote litteken zal bij het dragen van een niet al te kleine bikini broek niet te zien zijn. Het litteken rond de navel zal echter nauwelijks zichtbaar zijn en na ongeveer een jaar grotendeels zijn weggetrokken. Uw stoelgang moet zo vlot mogelijk kunnen verlopen; u kunt daarom altijd om zemelen of een ander laxeermiddel vragen.
Als u naar huis gaat, krijgt u een recept mee voor verbandmiddelen zodat u de wond thuis zelf kunt verbinden. U mag uw buik dagelijks wassen met een desinfecterende zeep.
Risico’s
Aan elke operatie is een zeker risico verbonden. De belangrijkste risico’s bij deze operatie zijn een nabloeding of een infectie. Mocht zich bij u een dergelijke complicatie voordoen, dan zal ik hiervoor vanzelfsprekend maatregelen nemen.
Controle
Nadat de hechtingen twee weken na de operatie verwijderd zijn, kunt u geleidelijk aan weer uw normale activiteiten opnemen, zodanig dat u in een periode van 6 weken, weer alles doet. Het is belangrijk dat u gedurende de eerste zes weken tot twee maanden na de operatie, ook de elastische steunband of het pantybroekje ’s nachts blijft dragen.
Het litteken kunt u dagelijks insmeren met een littekenzalf, u krijgt hiervoor van ons een recept. Drie maanden na de operatie zien wij u nogmaals op het spreekuur terug voor controle. Het litteken zal in het begin rood zijn, gemiddeld duurt het één jaar voordat dit is weggetrokken.
Tijdens de eerste vier tot zes weken na de operatie kunt u zich nog wel eens slap voelen. Vermijd daarom zwaar werk als tillen en reiken, en regel van tevoren eventueel hulp. Ga in deze periode niet in de felle zon zitten; dit om ongewenste zwelling als gevolg van warmte te voorkomen.