Laserbehandeling


Met een CO2-laser is het mogelijk rimpels en littekens te behandelen. Ook goedaardige pigmentafwijkingen kunnen met behulp van laser minder zichtbaar gemaakt worden.

 


Gang van zaken

Met de laser wordt een oppervlakkig deel van de huid verdampt. De huid wordt laagje voor laagje afgevlakt en het elastische gedeelte in de huid trekt samen. Hierdoor verdwijnen sterke huidlijnen en rimpels. Bij de behandeling van littekens is het soms nodig om dieper gelegen huid en littekens chirurgisch te verwijderen. Meestal is één behandeling voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. De laserbehandeling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Als het hele gezicht behandeld moet worden, vindt de behandeling onder algehele narcose plaats. U wordt in dat geval een dag opgenomen.

 


VoorbereidingthuisVoorbereiding thuis

Op de dag van de behandeling is het belangrijk dat u uw huid goed wast met een desinfecterende zeep, die dag ook geen make-up gebruiken.

 


de dag van de operatieBehandeling

De plastisch chirurg verdooft met een aantal injecties het te behandelen gebied. Tijdens de behandeling worden uw ogen zo nodig met een oogschildje tegen de laserstralen beschermd. De huid wordt schoongemaakt en ontsmet en het gebied eromheen wordt afgedekt met vochtige glazen. De laserstralen worden via een soort potlood toegediend. Zo nodig wordt daarna stug littekenweefsel chirurgisch verwijderd. De wondjes hiervan worden gehecht en vervolgens wordt het behandelde gebied ingesmeerd met een antibiotische zalf.

 


Na de operatieNa de behandeling

Direct na de behandeling zal de huid ter plaatse rood en gezwollen zijn. Na ongeveer een week wordt dit minder. Een à twee uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt en kan de huid wat gevoelig zijn. Met het oog daarop krijgt u een recept voor pijnstillers mee.
Na de laserbehandeling wast u uw huid drie à vier keer per dag met lauw water. Daarna brengt u steriele Vaseline op de huid aan. Dit voorkomt korstvorming. Na ongeveer één week is uw huid genezen. Wel zal de huid nog twee à drie maanden rood en gevoelig voor buitenlucht zijn. De eerste week na de behandeling mag u geen cosmetica, parfum of aftershave gebruiken.

Een week na de behandeling komt u terug op de polikliniek.

De huidtherapeute geeft u dan instructies over de verzorging van uw huid. Als u dat wilt, kan zij het behandelde gedeelte met een camouflagecrème verzorgen. Gedurende tenminste drie maanden na de behandeling dient u uw huid tegen de zon te beschermen met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens 25). Ultraviolet licht bevordert namelijk het aanmaken van pigment in het behandelde gebied. Dit kan tot donkere vlekken leiden. Het duurt gemiddeld drie maanden voordat de huid volledig tot rust is gekomen. Pas dan kan het resultaat goed beoordeeld worden.

 


RisicoRisico’s

Zoals alle operaties brengt ook de laserbehandeling een zeker risico met zich mee. De belangrijkste risico’s van deze behandeling zijn een infectie en overmatige littekenvorming.

Ook kunnen pigmentverschuivingen optreden.