Facelift


Bij een facelift wordt de verslapte huid bij wangen en hals weggewerkt door het opnieuw aanspannen van de huid. U mag niet verwachten dat na een facelift alle rimpels volledig verdwenen zijn. Bij praten, lachen en andere gezichtsbewegingen ontstaan als uiting van de gelaatsexpressie rimpellijntjes, die ook na een facelift zullen blijven bestaan. Duur van de opname: één dag.
De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Alvorens deze verdoving wordt toegediend krijgt u een kalmerend middel in één van de aderen gespoten zodat u de injecties voor de plaatselijke verdoving niet zult voelen.
Wij adviseren U om de dag voor de operatie na 24.00 uur, niet meer te eten, wel mag U een kleine hoeveelheid water of thee ’s ochtends te gebruiken alvorens U naar de kliniek komt.

 


VoorbereidingthuisVoorbereiding thuis

Het wordt aanbevolen om ruim voor de operatie één à twee kilo te vermageren en het roken gedurende zes weken voor de operatie tot een minimum te beperken. Dit omdat er door roken een verhoogd risico ontstaat op nabloedingen. Om dezelfde reden wordt bovendien het gebruik van aspirine gedurende deze periode ontraden. In de week voor de operatie adviseren wij u om uw haren en gezicht om de dag te wassen met een desinfecterende shampoo. (Betadine)

 


de dag van de operatieDe operatie

Het gebruik van cosmetica is op de dag van de operatie niet toegestaan. Voor een facelift is het niet nodig om plaatselijk haren weg te knippen of te scheren. De operatie duurt circa twee uur tot 3 uur. De insnijding (het latere litteken) loopt van de slaap in de plooi van uw oor, vervolgens onder en achter het oor naar de behaarde huid op het achterhoofd. Er blijft dus geen zichtbaar litteken over. De huid wordt losgemaakt tot halverwege of voorbij de wang en hals. Hierna wordt de oppervlakkige halsspier losgemaakt en zoveel als nodig aangespannen. Indien noodzakelijk wordt tegelijkertijd het teveel aan vet onder de kin weggezogen. Eventueel kan ook vet door middel van lipofilling worden aangebracht onder uw huid, om eventuele onregelmatigheden of contourdefecten aan te vullen. Tenslotte wordt het teveel aan huid verwijderd en wordt de huid weer gesloten. De injecties die voor de plaatselijke verdoving noodzakelijk zijn zult u niet merken door het toegediende kalmerende middel. Onder de huid worden twee kleine handschoenslipjes aangebracht, waardoor wondvocht kan aflopen. Bovendien krijgt u een verband met vochtige watten om het hoofd. Het kan zijn dat u hierdoor iets minder goed kunt horen.

 


Na de operatieNa de operatie

Na de operatie kunt U nog enige tijd in de kliniek verblijven, indien u zelf aangeeft dat u zich goed voelt, kunt u weer na overleg weer naar huis. U krijgt het mobiele nummer van de dokter, welke altijd bereikbaar is.

Het hoofdverband en de handschoendrains worden op de dag na de operatie verwijderd. Uw gezicht kan daarna gezwollen en licht verkleurd zijn. Deze verschijnselen zijn normaal en zijn meestal na een week weer verdwenen. Uw huid kan ook strak aanvoelen en u kunt spierpijn hebben in het hoofdhalsgebied. Bukken kan de eerste dagen na de operatie een onprettig gevoel geven. Na het verwijderen van het verband kunt u weer zelf uw haar wassen. Bovendien moet u ‘s ochtends en ‘s avonds een vochtig kompres voor, onder en achter het oor aanbrengen om zwelling tegen te gaan. Dit kompres kunt u na ongeveer een uur verwijderen. Hierna brengt u een kleine hoeveelheid antibiotische zalf (chlooramfenicoloogzalf of globenicol) op de littekens aan. U moet deze behandeling gedurende de eerste twee weken na de operatie te continueren.

 


ComplicatiesComplicaties

De belangrijkste complicaties die kunnen optreden, zijn bloedingen en/of infecties. Gelukkig komen deze zelden voor. Als zich een bloeding voordoet, wil dat zeggen dat er bloed onder de huid ophoopt. Meestal verdwijnt een dergelijke bloeduitstorting vanzelf, soms wordt het bloed operatief verwijderd. Deze complicatie heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat. Indien er sprake is van een infectie, dan zal het betreffende gebied warm, gezwollen en pijnlijk zijn. In dat geval kan op de plaats van het litteken een kleine opening worden gemaakt waardoor de ontstekingshaard wordt ontlast.
Na de operatie kan uw huid zowel een doof gevoel hebben als overgevoelig zijn, voor bijvoorbeeld koude. Dit verschijnsel is van tijdelijke aard en verdwijnt meestal na maximaal na 6 maanden tot 1 jaar.

 


controleControle

Een week na de operatie komt u op het spreekuur terug voor controle en mag u weer make-up gebruiken. Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. U kunt hierna uw gezicht regelmatig insmeren met een vette crème om de huid soepel te houden en u mag nu weer naar de kapper. Na drie maanden volgt opnieuw een controle.

 


vragenVragen:

Bij vragen kunt u ons bellen op telefoonnummer : 023 – 5250008

 


ResultaatResultaat

U kunt verwachten dat -indien uw gewicht niet sterk varieert- het resultaat 10 tot 15 jaar behouden blijft.