Lipofilling


Bij deze techniek wordt lichaamseigen vet getransplanteerd naar plaatsen die meer contour behoeven. Hierbij valt te denken aan de neus-lipplooien, de lippen, de wangen of andere contour defecten van het gelaat of het lichaam.

 


Techniek

Het vetweefsel wordt door dunne buisjes via een kleine steekopening in bijvoorbeeld de buik, de heupen of de knieën weggezogen. De afgezogen massa wordt gecentrifugeerd zodat uitsluitend de levende vetcellen via kleine prikgaatjes worden ingespoten, daar waar meer contour gewenst is. Het vetweefsel wordt in de verschillende huidlagen en de daaronder gelegen bind- en spierweefsels ingespoten. Het is namelijk van belang om de vetcellen zodanig te deponeren dat deze omgeven zijn door bloedvaten, zodat een spontane ingroei van bloedvaten in de getransplanteerde vetcellen kan plaatsvinden. De hoeveelheid vet die verplaatst kan worden, is onbeperkt. Echter, vetcellen die verplaatst worden, zullen bij het dikker worden ook zwellen. Dit betekent dat wanneer men vetcellen van de buik neemt en de buik dikker wordt, de getransplanteerde vetcellen navenant dikker zullen worden. De behandeling duurt vanaf een half uur tot anderhalf uur en wordt meestal verricht onder plaatselijke verdoving.

 


Na de operatieNa de operatie

De behandeling duurt één tot anderhalf uur. Hierna worden kleine pleisters op de steekgaatjes aangebracht. Daarna kunt u naar huis. Het behandelde gebied is gezwollen en voelt wat strak aan. Dit verdwijnt meestal na enkele dagen.

Op de plaatsen waar de vetcellen zijn verwijderd, kunnen blauwe plekken te zien zijn. Was daarom deze gebieden dagelijks en breng daarna Heparinezalf aan om de bloeduitstortingen te laten oplossen. De steekgaatjes waardoor de vetcellen zijn verwijderd en zijn ingebracht, behandelt u met antibiotische zalf. (Globenicol) De steekgaatjes zijn meestal binnen één week genezen en geven geen blijvend zichtbare littekens. Gemiddeld verdwijnt twintig procent van de getransplanteerde vetcellen. Dit betekent dat wij over het algemeen een lichte overcorrectie uitvoeren.

Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer twee maanden tot drie maanden te beoordelen. Is het naderhand wenselijk nog meer vet te transplanteren, dan is dat altijd mogelijk.

 


RisicoRisico’s

Zoals alle operaties heeft ook de lipofilling bepaalde risico’s. De belangrijkste risico’s zijn een bloeding of een infectie. Mocht dit zich voordoen, dan zal ik u adviseren hoe u dit dient behandelen.

 


ResultaatResultaten

De techniek van transplantatie van vetcellen bestaat reeds dertig jaar, maar is de laatste jaren sterk verbeterd. De resultaten die op dit moment bereikt kunnen worden, zijn voorspelbaar en blijvend.

 


controleControle

Een week na de behandeling komt u voor controle op de polikliniek en vervolgens na twee maanden.