Morbus Dupuytren


De contractuur van Dupuytren bestaat uit een harde bindweefselstreng die zich meestal op oudere leeftijd in de handpalm en de vingers ontwikkelt, en die een gebogen stand van de vingers kan veroorzaken.
Doel van de operatie is om de harde bindweefselstreng(en) onder de huid van de handpalm en de vingers te verwijderen. Daardoor wordt weer een normale stand van de vingers verkregen. Hiertoe wordt een insnijding gemaakt in de handpalm die, afhankelijk van de uitbreiding van de strengvormingen, zal doorlopen tot in de vinger. Na het verwijderen van de strengen wordt de huid, meestal in zigzagvorm, met kleine hechtingen gesloten.

U wordt voor deze operatie kortdurend in onze kliniek opgenomen, dit zal niet langer zijn dan enkele uren.

 


VoorbereidingthuisVoorbereiding thuis

De dag van opname mag u gewoon eten, dit betekent dat u niet nuchter naar de kliniek hoeft te komen.

 


de dag van de operatieDe dag van de operatie

De operatie duurt een à anderhalf uur en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt een injectie in de pols waardoor de hand langzaam gevoelloos wordt. Tevens krijgt u enkele injecties in de bovenarm, zodat de band die om de bovenarm gewikkeld wordt om de bloedtoevoer tijdelijk stil te leggen, niet onaangenaam zal zijn. Door de bloedtoevoer tijdelijk stil te leggen kunnen de bindweefselstrengen in uw hand goed worden gezien en verwijderd. U ziet zelf niets van de operatie, omdat uw arm achter een schermpje ligt.

 


Na de operatieNa de operatie

Na afloop wordt uw hand verbonden. Na 24 uur mag u het verband verwijderen. Het litteken ziet er gezwollen en soms verkleurd uit. De hand kan gevoelig zijn en steken.
U moet driemaal per dag uw hand wassen met lauw water en desinfecterende zeep (Unicura). Oefen uw vingers door ze gedurende enkele minuten in een handbadje te houden en een soepele spons in uw hand te leggen waarna u de vingers kunt buigen en strekken, dit tegen de weerstand van de spons in.
Droog hierna de hand en de vingers met een schone handdoek en breng een dun laagje antibiotische zalf (Globenicol)op het wondje aan. Daarna bedekt u de wond met een gaasje en verbindt u uw hand met een zwachtel. U krijgt hiervoor een recept mee. Gebruik uw hand verder zoveel mogelijk. Het kan enkele weken duren voordat u uw hand volledig kunt openen en sluiten.

 


RisicoRisico’s

Aan elke operatie is een zeker risico verbonden. Het belangrijkste risico bij deze operatie is een wondinfectie.
Mocht zich bij u een infectie voordoen, dan zal ik vanzelfsprekend passende maatregelen nemen.

 


controleControle

Twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek voor controle. De hechtingen worden dan verwijderd.

U kunt nu een gewone zachte crème gebruiken om de hand soepel te houden. U mag de hand de eerste tijd niet overbelasten en niet zwaar tillen. Lichte werkzaamheden zijn toegestaan. U voelt zelf wel waar uw grenzen liggen. Bij nat of vuil werk kunt u uw hand beschermen met een huishoudhandschoen.

In het begin kan de huid nog wat stug aanvoelen. Dit zal in de loop van enkele maanden verdwijnen. Als uw vingers erg krom zijn gaan staan, kan het nodig zijn om ook nog een speciale spalk aan te meten. Deze dient ervoor om de geschrompelde structuren rond uw gewrichten langzaam maar zeker op te rekken. Na het verwijderen van de hechtingen zal samen met u worden bekeken of zo’n spalk nodig is.

Na drie maanden volgt weer een controle.

 


Nieuwe ontwikkelingen:

Sinds enkele jaren bestaat ook de mogelijkheid om deze aandoening te behandelen via de zogenaamde percutane naald release, gecombineerd met lipofilling. Bij deze techniek worden onder plaatselijke verdoving de strengen met een klein naaldje, die door de huid geprikt worden, losgemaakt. ook de vergroeiingen met de huid kunnen op deze manier worden losgemaakt. Wij passen deze techniek sinds enige tijd met veel succes toe. Het voordeel van deze behandeling is dat deze onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd.

Nadat met de naald alle strengen zijn losgemaakt (er worden dus geen huidinsnijdingen gemaakt) wordt een kleine hoeveelheid vet, welke bijvoorbeeld uit de buik is genomen, na centrifuge, ingebracht onder de huid op de plaatsen waar de strengen zijn doorgenomen.

Deze techniek van lipofilling (zie ook lipofilling) leidt ertoe dat de kans op hernieuwde strengvorming kan worden verkleind. Bovendien is gebleken dat door het inbrengen van vet de huid versoepelt, waardoor dit een gunstig effect heeft op de uiteindelijke functie van uw hand. Door het toepassen van deze techniek is de herstelperiode veel korter en ontstaan er geen littekens in de hand.