Carpaal tunnelsyndroom


CTS – CARPAAL TUNNELSYNDROOM

Bij een carpaal tunnelsyndroom is een zenuw in de pols bekneld geraakt. Deze zenuw loopt door een tunnel onder de dwarse polsband. Omdat het bindweefsel in de tunnel zwelt, raakt de zenuw bekneld. Bij de operatie wordt de zenuw die beklemd is geraakt in de pols, losgemaakt. Dit gebeurt door middel van een insnijding van 1,5 cm lang en wordt in één van de lijnen van de handpalm gemaakt. Het litteken zal later nauwelijks zichtbaar zijn.

 


de dag van de operatieDe dag van operatie

De operatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. U krijgt daartoe een injectie in de handpalm. U ziet niets van de operatie, omdat uw arm achter een schermpje ligt.

 


Na de operatieNa de operatie

Na afloop wordt uw hand verbonden. Na 24 uur mag u het verband verwijderen. Het litteken zal er gezwollen uitzien. De pols kan gevoelig zijn en steken. U mag niet verwachten dat de klachten van voor de operatie direct over zijn. Dit kan enkele weken tot maanden duren. U moet uw hand twee keer per dag wassen met lauw water en desinfecterende zeep. Hierna brengt u een dun laagje antibiotische zalf op het wondje aan. ( Globenicol ) U krijgt hiervoor een recept mee. Het wondje kunt u daarna afdekken met een pleister. U kunt uw hand voorzichtig gebruiken.

 


RisicoRisico’s

Aan elke operatie is een zeker risico verbonden. Het belangrijkste risico bij deze operatie is een wondinfectie. Mocht zich bij u een infectie voordoen, dan zal ik hiervoor vanzelfsprekend passende maatregelen nemen.

 


controleControle

Twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek voor controle. De hechtingen worden dan verwijderd. U kunt nu een gewone zachte crème gebruiken om de huid soepel te houden. U mag de hand de eerste tijd niet overbelasten en niet zwaar tillen. Lichte werkzaamheden zijn toegestaan, u voelt zelf wel aan waar uw grenzen liggen. Bij nat of vuil werk kunt u uw hand beschermen met een huishoudhandschoen. Na drie maanden volgt weer een controle.

 


vragenVragen?

Voor vragen kunt u bellen met de polikliniek plastische chirurgie.