Ooglidcorrectie


Bij deze operatie kunnen zowel de wallen onder de ogen als de verslapte overhangende bovenoogleden worden gecorrigeerd.

 

VoorbereidingthuisVoorbereiding

Voordat de operatie gaat plaatsvinden, verzoeken wij u om de contact-lenzen, indien u deze draagt, eruit te halen. De lenzen mag u 1 week na de ingreep niet dragen.

 


de dag van de operatieDe dag van operatie

Op de dag van de operatie mag u gewoon ontbijten. De operatie duurt ongeveer een half uur voor de bovenoogleden en circa drie kwartier voor de onderoogleden en gebeurt onder plaatselijke verdoving. U blijft dus volledig bij bewustzijn. Vindt u het prettig een rustgevend middel te gebruiken, vraag er dan om. Tijdens de operatie wordt bij de bovenoogleden een insnijding gemaakt in de plooi van het bovenooglid. Bij de onderoogleden wordt vlak langs de wimperrand een insnijding gemaakt. Het teveel aan huid en vetweefsels wordt bij de bovenoogleden weggenomen, bij de onderoogleden is het verwijderen van het vet afhankelijk van de hoeveelheid vet die ter plaatse aanwezig is, in sommige gevallen wordt het vet niet weggenomen maar wordt dit zodanig terug gehecht dat een normale contour van het onderooglid wordt hersteld. Afhankelijk van de hoeveelheid huid wordt tijdens de operatie besloten of huid al dan niet verwijderd dient te worden. De insnijding van zowel het boven- als het onderooglid wordt met een dunne draad die onder de huid gelegen ligt gesloten. De littekens zijn zo gelegen dat ze niet opvallen.

 


Na de operatieNa de operatie

De eerste aanblik van uw ogen kan na de operatie wat tegenvallen. De oogleden kunnen gezwollen en blauw verkleurd zijn. Deze verkleuringen zijn meestal binnen een week verdwenen. Bovendien kan het zijn dat u na de operatie niet zo goed ziet. De oogspieren zijn door de verdoving tijdelijk uitgeschakeld en het kan enige tijd duren voor de verdoving helemaal is uitgewerkt. Het is daarom onverantwoord om zelf aan het verkeer deel te nemen wanneer u de kliniek verlaat. Zorg ervoor dat iemand u komt halen. Om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan, wordt u geadviseerd om een week lang, minimaal 4x per dag, een oogkompres op uw ogen te leggen. Concreet houdt dit in : u kunt het beste een make-up watje nat maken met koud water ( uit de kraan ) en dit legt u gedurende circa een half uur op de ogen. Hierop legt u een klein beetje ijs, b.v. in de vorm van wat diepvriesdoperwten die in een plastic zakje zitten, deze voegen zich namelijk goed naar uw ogen. Aan de binnenkant en de buitenkant van het ooglid bevindt zich een klein pleistertje, dat de hechtingen op hun plaats houdt. Laten deze pleistertjes los, breng dan nieuwe aan. U krijgt er een aantal mee naar huis. De dag na de operatie moet u ’s avonds een kleine hoeveelheid antibiotische zalf op de littekens aanbrengen. U kunt dit doen door met de punt van de tube langs het litteken te gaan of het met de top van uw vinger aan te brengen. Dit dient u de gehele week te continueren. U krijgt hiervoor een (Globenicol oogzalf) recept mee.

Past u de eerste dagen op met bukken en buig uw hoofd zo min mogelijk voorover. Uw ogen kunnen lichtgevoelig zijn en branderig aanvoelen. Neem daarom bijvoorbeeld een zonnebril mee naar de kliniek en draag deze indien dit nodig is. Rokerige ruimtes kunt u beter vermijden.

 


RisicoRisico’s

Aan elke operatie is een risico verbonden. De belangrijkste risico’s die bij een ooglidcorrectie kunnen optreden zijn bloeding of infectie. De kans hierop is uitermate gering. Mocht zich onverhoopt toch een dergelijke situatie ontstaan neemt u dan zo snel mogelijk contact met ons op zodat wij u hiervoor kunnen behandelen.

 


controleControle

Een week na de operatie komt u voor het verwijderen van de hechtingen en voor controle op de polikliniek. Hierna is het gebruik van oogmake-up weer toegestaan. De littekens genezen mooier als u ze vanaf dit moment soepel houdt met een vette crème. Gedurende de eerste zes weken wordt u aangeraden de littekens zo min mogelijk bloot te stellen aan fel zonlicht. Gaat u toch in de zon, gebruik dan een zonnebril en een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.

Na drie maanden volgt opnieuw een controle.